Hevosen rentoutumisen tuntee ja näkee

Kellolainen hevoshierontapalveluita tarjoava RentoRavi rentouttaa hevoset kilpailevista ravureista ja ratsuista harrastehevosiin. Yrittäjä Heidi Lähtevänoja perusti yrityksen kuutisen vuotta sitten vuonna 2017.

Heidi Lähtevänoja otti kuvaan mukaan SJ Holding Oy:n omistaman Hemmon, joka on oikealta nimeltään Quartz van de Heemstede.

Hevoset ovat olleet lähellä aina, sillä jo lapsuudenkodissa Pudasjärvellä kotona oli aina hevosia.

– Tein muutaman vuoden välissä niin sanotusti siistejä sisätöitä, mutta eivät ne olleet minua varten. Minusta tuntui, että työskentely hevosten kanssa on se minun juttuni ja opiskelin hevoshierojaksi Kaustisilla. Opiskeluun kuului niin lähijaksoja kuin myös etäopiskelua, milloin keskityttiin hevosten anatomiaan ja tehtiin myös tietty määrä hierontoja.

Lähtevänoja suoritti myös yritystoiminnan opintoja, mikä auttoi paljon oman yrityksen perustamisessa. Töitä on riittänyt ja lisäksi yrittäjä toimii Äimäraution raviradalla päälähettäjän roolissa.

– Kuusi vuotta on mennyt nopeasti ja mukavasti. Moni asiakas on pysynyt sieltä aloittamisesta asti ja on samalla tullut myös lisää uusia asiakkaita. On hienoa, että voin joka päivä tehdä koulutustani vastaavaa työtä.

Nykyään RentoRavi toimii pääasiassa Oulun seudulla, mutta on hierontoja tehty myös Kuusamoa ja Puolankaa myöten. Asiakkaina hevoshierojalla on niin aktiivisesti kilpailevia hevosia kuin myös harrastehevosia. Lähtevänoja sanookin, että omistajat ovat enenevissä määrin tietoisia hieronnan hyödyistä ja hevosten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostetaan yhä enemmän. Hieronta sopii kaikille hevosille, paitsi kantavana olevaa hevosta ei voi tiettynä aikana hieroa.

– Teen tavallista hierontaa sekä kalvoja avaavaa fasciahierontaa.

Lähtevänoja tutustuu aluksi hevoseen jutellen ja silittäen. Ennen hierontaa hän palpoi, eli tunnustelee hevosen kauttaaltaan, jotta hän huomaa eniten hierontaa tarvitsevat kohdat. Lähtevänoja hieroo koko hevosen läpi joka kerralla ja hän huomaa hevosen rentoutuvan monesti silmissä. Hevosen ollessa jännittynyt tai kipeä, hieroja lähestyy hevosta rauhallisesti ja kärttyinenkin hevonen yleensä rentoutuu lopulta tuntiessaan jumien avautuvan.

– Hevonen alkaa haukottelemaan, saattaa ummistaa silmänsä ja nukahtaa hieronnan aikana. Hevosten kanssa itsenäinen työskentely on parasta tässä työssä.

Kouluttautuminen on tärkeää yrittäjälle ja hän haluaakin ylläpitää ammattitaitoaan ja kehittää omia taitojaan tulevaisuudessakin. Joulukuussakin luvassa on kaksi uutta koulutusta, joista toisen järjestää Suomen hevoshierojat ry ja se keskittyy kraniohierontaan.

Hevosten jumeihin vaikuttaa paljon miten eläimiä valmennetaan ja kuinka aktiivisesti ne kilpailevat. Yleisimmät jumit löytyvät lavoista, selästä, koukistajista tai ojentajista. Lähtevänoja toteaa, että monen jumin takaa löytyy myös huonosti istuva satula.

– On ollut ihana kuulla positiivista palautetta asiakkaita, kun he ovat laittaneet viestiä hieronnan jälkeen, että nyt muuten tuntui hevonen hyvältä. Seuraan jonkin verran asiakkaiden edesottamuksia ja raveissa tulee oltua tietenkin paikan päällä useasti.

Tulevaisuudelta yrittäjä toivoo saavansa tehdä itselleen mieluista ja rakasta työtä mahdollisimman pitkään. Omasta jaksamisesta hän huolehtii käymällä itsekin hieronnassa. Työergonomia on fyysistä työtä tekevälle tärkeää ja välillä käsien kipeytyessä yrittäjä joutuukin miettimään, tuliko hierottua käsillä vai koko kropalla.

Aikaisemmin vapaa-aika kului omien hevosten kanssa, mutta niistä vastikään luovuttuaan yrittäjä opettelee uudenlaista arkea lasten ja perheen koiran kanssa.

– Paljon jouduin tekemään ajatustyötä hevosista luopuessa, mutta nyt on sitten enemmän aikaa olla kotona lasten kanssa ja tehdä ehkä pientä remonttiakin.


Jaa sivu eteenpäin

Lisää yritystarinoita