Skeittialue Haukiputaan nuorille toteutuu yhteisvoimin

Haukiputaalaisten nuorten toivoma ja kauan odotettu skeittialue on toteutumassa.

Johanna Rahkala ja Seppo Pekkala kävivät katsastamassa skeittialueen tulevaa paikkaa tyhjillään olevan Kivikoulun parkkialueella. Tavoitteena on avata paikka nuorille jo kesäkuussa. Skeittialueesta järjestetään myös nimikilpailu, jonka tulos julkistetaan avajaistapahtumassa. Palkintona on kuvassa oleva skeittilauta. Kuva: Auli Haapala.

Asia on varmistunut, sillä puolet skeittiparkin kustannuksista 15 000 euroa on saatu keräyksellä kokoon, iloitsevat Haukiputaan Yrittäjien puheenjohtaja Seppo Pekkala ja rahastonhoitaja Johanna Rahkala. Mukana keräystä organisoimassa yrittäjäyhdistyksen kanssa ovat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Haukiputaan paikallisosaston Titta Kivimäki ja Nuorten Popin Katja Havana.

Noin 30 000 euron skeittiparkkihankkeesta kaupunki on lupautunut kustantamaan puolet, kun toinen puoli saadaan kustannettua paikallisin voimin. Skeittialue tulee Jokelantien varteen Kivikoulun viereiselle parkkialueelle hienolle paikalle lähelle Kiiminkijokitörmää, jonne kaupunki on myöntänyt sijoituspaikan.

– On ollut aivan huikeaa kuinka monet yritykset, yhdistykset ja yksityiset henkilöt ovat halunneet lähteä mukaan tukemaan hanketta nuorten hyväksi. Myös Oulun kaupungin tahoilta on yhteistyö sujunut nopeasti ja joustavasti, kiittelee Johanna Rahkala.

Hanke on osoittanut, että Haukiputaalta löytyy hyvää yhteishenkeä. Seppo Pekkala näkee skeittihankkeen esimerkkinä ja kenties uutena avauksena sille, kuinka yhteen hiileen puhaltamalla ja paikallisten toimijoiden voimat yhdistämällä saadaan asioita eteenpäin haukiputaalaisten hyväksi.

Skeittiparkkia on tuettu isommilla ja pienemmillä lahjoitussummilla. Yritysten ja yhdistysten lisäksi myös monet yksityishenkilöt ovat halunneet lähteä mukaan tukemaan nuorten vapaa-ajan harrastustoimintaa. Kaikki lahjoitukset ovat yhtä arvokkaita ja tarpeen.

 

Skeittialue tulee Jokelantien varteen Kivikoulun viereiselle parkkialueelle hienolle paikalle lähelle Kiiminkijokitömää, jonne kaupunki on myöntänyt sijoituspaikan.

 

– Jos hyvin käy, voimme hankkia alunperin suunnitellun viiden Street Unit -skeittielementin lisäksi vielä kuudennen elementin, joka toimisi myös istuinpenkkinä. Juuri tällaisen tarpeellisuudesta saatiin nuorilta vinkkiä, kertoo Johanna Rahkala.

– Ehkä alueelle saataisiin hommattua lisääkin penkkejä, sillä nuoret varmasti mielellään viettävät skeittiparkilla aikaa, suunnittelee Seppo Pekkala.

Keräyslupa Haukiputaan Yrittäjien ja MLL:n tileille on kesäkuun alkuun saakka. Viiden elementin hankinnan loppusumma on 31 600 euroa. Kuudennen elementin hankinnasta puuttui vielä viime viikolla jonkin verran varoja. Koko keräystuotto ohjataan skeittialueeseen ja Nuorten Popin toimintaan haukiputaalaisten nuorten hyväksi.

Laitetilaus skeittielementeistä tehdään aivan lähiaikoina, sillä toimitusaika on muutamia viikkoja. Kaupunki hoitaa sitten laitteiden kuljetuksen ja asennuksen paikoilleen liikuntatoimessa tehdyn suunnitelman mukaan. Tavoitteena on avata skeittipaikka kesäkuussa ja pitää myös mukava avajaistapahtuma, jossa julkistetaan paikan nimikilpailun voittaja. Luvassa on myös palkintoja ja tarjottavaa.

 

SKEITTIPARKKI on ollut haukiputaalaisten nuorten toivelistalla pitkään. Torpanmälle on kaupungin suunnitelmissa skeittipaikka, mutta alueen liikunta- ja urheilupaikkasuunnitelmien toteutuminen on edelleen epävarmaa.

Nyt paikallisesti toteutuva skeittialue lähti liikkeelle siitä kun Johanna Rahkala oli lukenut Rantapohjasta vuoden 2021 haukiputaalaisen Katja Havanan haastattelun, jossa hän kertoi nuorten ykköstoiveesta kylälle. Skeittiparkin toteuttamista ryhdyttiin miettimään yrittäjien, Nuorten Popin, MLL:n ja kirkonkylän asukasyhdistyksen väen palaverissa ja selvittämään kontakteja kaupungin päähän.

Myös yrittäjien, alueen toimijoiden ja BusinessOulun tapaamisissa, joissa pohdittiin laajemmin Haukiputaan kehittämistä, skeittiparkkihanke sai vauhtia. Yhteistyökumppaneita kaupungin taholla ovat olleet muun muassa BusinessOulun Olli Löytynoja, liikuntapalvelujen Mika Puolitaival ja Heikki Pulkkinen katu- ja viheralueiden kunnossapidosta.

Tuleva skeittialue on kaupungin omistuksessa ja hankittavat skeittielementit siirtyvät myös kaupungin omistukseen ja hoitoon. Kun Kivikoulun purkutyö tulee ajankohtaiseksi, skeittialue aidataan. Jos Kivikoulun alueelle tulee tulevaisuudessa muuta käyttöä, skeittipaikka voidaan tarvittaessa siirtää jonnekin toiseen sopivaan paikkaan Haukiputaan kirkonkylällä.

Skeittiparkkiin hankittavat elementit ovat siirrettäviä, mutta kooltaan ja painoltaan kuitenkin niin järeitä, että pelkoa ei ole niiden “häviämisestä”. Elementtien hankinnassa on huomioitu myös kestävyys ja laatu.

 

LAHJOITUKSIA ovat tähän mennessä tehneet seuraavat yritykset ja yhteisöt: Oulun kaupungin liikuntapalvelut, Business Oulu, Haukiputaan Yrittäjät ry, MLL:n Haukiputaan paikallisyhdistys ry, Haukiputaan kirkonkylän asukasyhdistys, Haukiputaan suuralueen asukasyhdistys, SR-Kiinteistöhuolto Oy, Putaan Pulla Oy, Musa-Vintti Oy, Haukiputaan Väri Oy, Rantapohja Oy, Arvostava Oy, Peltimylly Oy, Tilipalvelu Tilit Tasan Oy, Optikko Duo, JonnaLKV, K-market Martinniemi, Suomen Valumestarit Oy, Säävälät Oy, Tuttu Isännöitsijä, Oulun Seudun Tele & Audio Oy, Haukiputaan Optiikka ja Silmälääkärikeskus, Samantta Hotel & Restaurant, Osuuskauppa Arina / Sale Keiska, Osuuskauppa Arina / Haukiputaan S-market ja Haukiputaan sähköosuuskunta, Kokkolan Halpa-Halli Oy, Pohjois-Suomen Raudoite Oy, Hoitola Anita Erkkilä, Säästökuoppa Group Oy, Nyymanni Oy, Asuntokolmio Oy, Liikuntakeskus Core Oy, Putaan Radio Väiski Oy, Vahvuuttamo Oy, Autokoulu Ajotaito Hessu Oy, Potential Toimitilat Oy ja Tomi Lampila Oy. Lahjoituksia on saatu myös yksityishenkilöiltä.

 

Keräys Haukiputaan Yrittäjät ry:n tilille (pienkeräyslupa RA/2022/334): FI37 5740 7540 0003 78 (OKOYFIHH) sekä MLL:n Haukiputaan paikallisyhdistys ry:n tilille (RA/2022/347): FI19 5741 3620 9392 38 (OKOYFIHH).

Lisätietoja keräyksestä:
Katja Havana p. 044 9987740 ja Johanna Rahkala p. 040 7663257.

 

Teksti ja kuva Auli Haapala


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia