Sijoittaminen kiinnostaa enemmän kuin koskaan

Haukiputaan Yrittäjien jäseniä kokoontui 31.3. ravintola Lankkuun yhteiselle aamiaiselle vaihtamaan ajankohtaisia kuulumisia.

Aleksi Lappalainen kertoi yrttäjien aamutapaamisessa sijoitusasioista, vierellä takana Johanna Rahkala, Jonna Kurvinen, Katja Luhtanen, etualalla Jenni Hannula (oik.) ja Maija Kumpula. Kuva Auli Haapala

Mukaan oli kutsuttu sijoitusneuvoja Aleksi Lappalainen Alexandria Oulusta. Hän kertoi sijoittamiseen, säästämiseen, vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin ja yrityslainoihin liittyvistä asioista ja vastasi aiheista virinneisiin kysymyksiin.

Monet yrittäjät miettivät, kannattaako ryhtyä sijoittamaan. Minkälaisella summalla voi lähteä mukaan, ja mihin kannattaa sijoittaa? Myös vapaaehtoisen eläkevakuutuksen ottaminen lakisääteisen eläkevakuutuksen lisäksi kiinnostaa monia. Lappalaisen mukaan sijoittajia on tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Viime aikojen maailmanlaajuinen turbulenssi on tosin heilauttanut pörssimarkkinoita ja inflaatio laukkaa euroalueella ennätysvauhdilla. Tilanteiden on kuitenkin tapana ajan myötä tasaantua.

Monia askarruttaa myös lainankorkojen nousu, minkä ennakoidaan tapahtuvan vuoden parin sisällä. Nollakoroilla onkin menty pitkään ja mikäli korot nousevat, pysyttäneen toivon mukaan aika maltillisella tasolla, arvioi Lappalainen.

 

YRITTÄJÄ voi sijoittaa sekä yrityksen kautta että yksityishenkilönä. Lappalaisen edustaman Alexandrian sijoitus- ja säästöasiakkaina on yksityishenkilöitä, yrittäjiä ja yrityksiä. Yritysten osuus on noin kolmannes.

Kun miettii sivuun laitettavaa summaa, rahasummaa oleellisempi asia on, että aloittaa säästämisen mahdollisimman aikaisin ja miettii, mikä on tuottotavoite ja millä aikavälillä. Jos laittaa säästöön esimerkiksi 100 tai 150 euroa kuukaudessa (5–10 euroa päivää kohti) ja tuotto-oletus on kahdeksan prosentin luokkaa, 15 vuodessa säästösummaksi muodostuu 50 000 euroa, jossa säästetty pääoma on 27 000 euroa ja tuotto-oletus 23 000 euroa.

– On tuottoisampaa ryhtyä laittamaan säästöön pieni summa saman tien kuin odottaa aikaa, jolloin voisi laittaa sivuun ehkä enemmän, neuvoi Lappalainen.

Erilaisia vaihtoehtoja mietittäessä on syytä aina pohtia myös mikä on riskiensietokyky mahdollisesti muuttuvien tilanteiden varalle. Monet yrittäjät haluavat henkilökohtaista asiantuntijapalvelua sen sijaan, että ryhtyisivät itse miettimään ja käyttämään aikaa sijoitussalkun rakentamiseen ja pörssikurssien seuraamiseen. Henkilökohtaisesta palvelusta ollaan valmiita myös maksamaan, todettiin yrittäjien keskuudessa.

Oman sijoitussalkun rakentamisessa on mukana erilaisia muuttujia, joihin vaikuttavat monet tekijät kuten markkinatilanne, korkotaso, osakkeiden hinnoittelu, kiinteistö- ja raaka-ainemarkkinat sekä valuutat. Sijoitus- ja säästöpalveluita tarjoavat monet pankit ja alan yritykset. Palveluiden hinnoittelu riippuu kokonaisuudesta. Yleisesti voidaan todeta, että kilpailu on pitänyt huolen siitä, että isoja eroja paveluidentarjoajien hinnoittelun välillä ei ole, mutta henkilökohtaisen palvelun merkitys on kasvanut.

Alexandria on vuonna 1996 perustettu suomalainen sijoituspalveluyhtiö, jolla on 31 toimipistettä eri puolilla maata.

 

KEVÄÄN jäsenaamiaisella yrittäjiä puhutti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, muuttunut turvallisuustilanne, inflaatio ja hintojen nousu. Polttoaineiden hinnat ovat korkeammalla kuin koskaan, rakentaminen on kallistunut ja arkipäivän ostoksissa selkeimmin on näkynyt jo kahvin hinnan nousu.

Vallitsevasta tilanteesta huolimatta asuntokauppa on käynyt varsin vilkkaasti. Alan toimijat Esa Kivelä Asuntokolmiosta ja Jonna Kurvinen JonnaLKV:stä kertoivat, että etenkin vähän suuremmilla perheasunnoilla ja omakotitaloilla on kysyntää Oulun seudulla. Haukiputaalla on hyvä vetovoima. Korona-aikana on vietetty aikaa ja tehty töitä kotioloissa yhä enemmän ja huomattu tilantarpeet. Etenkin nuoremmalla polvella asunnontarpeen tullessa ajankohtaiseksi ei hankintaan monestikaan vallitsevalla maailmantilanteella ole suuresti vaikutusta.

Viimeiset pari vuotta korona-aikaa ovat olleet kaikille haastavia. Onneksi pandemian suhteen ollaan ehkä jo paremmilla vesillä. Yksi asia on ainakin varmaa, kesä tulee.

Seuraava Haukiputaan Yrittäjien jäsenaamiainen on Yrittäjän päivän yhteydessä 5.9.2022


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia