Patarouva on Haukiputaan vuoden yritys 2022

Haukiputaan Yrittäjät on valinnut kellolaisen pitopalvelu Patarouvan vuoden 2022 yritykseksi Haukiputaalla.

Pitopalvelu Patarouvan Irma Pietilä (vas.) ja Kaisa Pietilä ovat iloisia ja kiitollisia saamastaan yrittäjäpalkinnosta. Kuva: Auli Haapala

Perusteluina on, että perheyrityksellä on pitkä 26-vuotinen ura takana. Pitopalveluyrittäjät Irma Pietilä ja Kaisa Pietilä, äiti ja tytär, selvisivät myös vaikeimman korona-ajan yli ideoimalla uusia toimintamuotoja. He tekevät myös pyyteettömästi arvokasta hyväntekeväisyystyötä, nyt ukarainalaisten hyväksi.

Valinta tuli yrittäjille hämmentävänä, mutta tietenkin iloisena yllätyksenä.

– Päällimmäiseksi ajatukseksi mieleen nousee kiitollisuus, että tekemistämme arvostetaan ja olemme saaneet tehdä tätä työtämme näin pitkään. Meihin on luotettu, asiakkaita on riittänyt ja toivon mukaan jatkossakin, summaa Irma Pietilä.

Positiivinen palaute on kannustanut ja innostanut yrittäjiä tekemään maukasta ruokaa suurella sydämellä. Ajan saatossa on tullut myös uskollinen tuttu asiakaskunta, jonka elämän tärkeisiin hetkiin saadaan laittaa tarjottavaa; ristiäisiin, rippijuhliin, häihin, syntymäpäiville ja muistotilaisuuksiin sekä erilaisiin tapahtumiin.

Pitopalvelussa luotetaan perinteisiin ja kysyttyihin pitoruokiin.Tunnetuimpia tarjottavia ovat paahtopaisti punaviinikastikkeella, Patarouvan kuuluisa lohikeitto ja Kaisan suolaiset piirakat. Voileipäkakut ovat tehneet uuden tulemisen, ja perinteiset täytekakut tehdään aina oikeaan kermaan. Työnjälki on ollut pitopalvelun paras mainos.

– Keskitymme siihen, mitä osaamme parhaiten, kiteyttää Kaisa Pietilä.

Idea yritykseen vapaaehtoistyöstä

Irma Pietilä sai aikoinaan idean pitopalvelun perustamisesta hänen toimiessaan tyttärien Annan ja Kaisan kouluaikoina vanhempaintoimikunnassa organisoimassa tempauksia ja myyjäisiä leipomuksineen Kellon koululla.

– Ajattelin, että saisikohan tällaisesta tekemisestä työn ja elannon, eikä päivääkään ole tarvinnut katua, vakuuttaa Irma Pietilä.

Yritys toimii edelleen kodin yhteydessä pitopalvelua varten tehdyissä tiloissa Kellossa Paalinkuja 10:ssä. Eläkkeelle Irma Pietilä ei aio eikä ehdi jäädä, koska työ on niin mukavaa ja kaikki kaikessa.

– Liekö ollut enne, kun jo lapsena värkkäsin lumesta täytekakkuja. Mieluinen muisto on myös, kun sain tyttösenä auttaa pitojen laitossa ja tehdä voileipiä Karahkan kylällä Ylikiimingissä. Vieläkin koristevoileipien tekeminen tuntuu erityisen mieluisalta!

Tyttäret Anna ja Kaisa kasvoivat pitopalvelun arkeen ja olivat apuna ja töissä perheyrityksessä pienestä pitäen. Kaisa opiskeli opettajaksi, mutta kymmenkunta vuotta sitten veri veti pitopalveluyrittäjäksi äidin rinnalle.

Irma kertoo, että hän näki kyllä jo varhain, että ala kiinnostaa kovasti tytärtä. Perheessä muistellaan myös usein kuinka Kaisa jo alle kouluikäisenä päätti laittaa aterian, haki pellosta itse potut ja pisti ne kiehumaan. Omasta koneurakoitsijan työstään eläkkeellä oleva perheen isä Tauno on edelleen tärkeänä apukätenä ja “luottotiskarina” mukana pitopalvelussa.

Kaisa ei hänkään kadu yrittäjäksi ryhtymistä, mutta totuuden nimissä keväisin suvivirren aikaan hän kokee kaihoa, kun opettajilla alkaa kesäloma. Pitopalvelussa on saumaa pitää lomaa vain pätkissä. Silloin irtiotto ja maisemanvaihdos ulkomaanmatkalle tai teatterireissulle toiselle paikkakunnalle on paikallaan.

Kaisa oli opiskeluaikanaan EU-projektin kautta vapaaehtoistöissä ja opiskelijavaihdossa Unkarissa, mikä sytytti Unkari-kipinän. Hän toimii Suomi-Unkari Seuran Oulun paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ja valtakunnallisen seuran varapuheenjohtajana.

Unkaria taitavana hän on myös tulkkina, viimeksi kun Oulun kaupungin edustajia vieraili ensimmäistä kertaa tänä syksynä ystävyyskaupungissa Szigetszentmiklósissa, joka oli jo Haukiputaan kunnan ystävyyskaupunki.

– Ystävyysseuratoiminta on mielenkiintoista ja tuo myös vastapainoa työlle. Unkarissa minulla on paljon tuttuja pitkältä ajalta.

Ajattelin, että saisikohan tällaisesta tekemisestä työn ja elannon, eikä päivääkään ole tarvinnut katua. – Irma Pietilä

Koronan jälkeen uusia haasteita

Vuoden 2020 maaliskuu jäi lähtemättömästi mieleen myös Patarouvassa. Varauskalenteri tyhjeni rajoitusten takia kertaheitolla, eikä kenelläkään ollut tietoa, kuinka pitkään tilanne jatkuu. Syvimmästä korona-ajasta selvittiin kehittelemällä noudettavia ja kuljetettavia ruokapaketteja, juhlapyhien ruokakasseja ja vapun munkki- ja simamarkkinat. Nyt tilanne alkaa normalisoitua, mutta ei ole palautunut täysin.

Koronan kanssa on opittu elämään, mutta tuleva talvi tuo uutena haasteena miten nousevat kustannukset vaikuttavat juhlien järjestämiseen ja pitopalvelun toimintaan.Raaka-aiheiden hinnannousu koettiin jo loppukesällä, kun esimerkiksi perunapussin hinta kaksinkertaistui. Patarouvassa katsotaan kohti tulevaa kuitenkin luottavaisin mielin.

Nyt tarvitaan apua ukrainalaisille

Vapaaehtoistyö kulkee Pietilöillä matkassa kuin luonnostaan. Kesällä alkanut ukrainalaisten auttaminen jatkuu edelleen niin kauan kuin on tarvetta. Avustaminen alkoi kun Patarouvasta vietiin omia kaappeihin kertyneitä ylimääräisiä kattiloita ja patoja Help Center Ukraina-Ouluun.

– Avun tarve konkretisoitui ja tuli tunne, että pitää tehdä vielä enemmän, kuvailee Irma Pietilä.

Patarouvassa ryhdyttiin vastaanottamaan lahjoituksia Haukiputaan ja Kellon suunnalta ja kuljettamaan tavaroita keskukseen. Tarve kodin tarvikkeista ja vaatteista on suuri, sillä sotaa pakenevat ukrainalaiset joutuvat aloittamaan täällä elämänsä tyhjästä. Patarouva on avustuskeskuksen suurin yksittäinen lahjoitusten toimittaja.

Patarouvassa järjestettiin lokakuussa Help Centeriä pyörittäville ukrainalaisille vapaaehtoisille ohjelmallinen hemmotteluilta ruokatarjoiluineen. Tunnelma oli sydämellinen. Osallistujille ilta tarjosi pienen hengähdystauon ja irtioton arjesta. Kotimaassaan vallitsevasta hirveästä hädästä he eivät jaksaneet paljon puhua, eikä ollut tarpeenkaan.

– Onneksi meillä täällä ihmisillä riittää halua auttaa, mistä kuuluu suuri kiitos. Emme saa unohtaa ukrainalaisia!


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia