Haukiputaan uudistetulle torille toivotaan tapahtumia ja torielämää

Haukiputaan torialueen perusteelliset kunnostustyöt ovat valmiina. Torialueen kehittämiseen on liittynyt suuria tunteita ja kehittämisen sisällöstä taitettiin peistä jonkin aikaa. Erityistä huolta aiheutti esiintymislavan saaminen torille.

Haukiputaalaiset toivovat torille myyjiä ja kivoja yhteistapahtumia. Erityisesti toivottiin joulutoria, vappukarkeloita, kesäisiä toripäiviä ja syysmarkkinoita.

Nyt, kun tori on valmis, Haukiputaan Yrittäjät ry kysyi haukiputaalaisilta, millaista toimintaa ja tapahtumia asukkaat uudistuneelle alueelle toivoisivat. Suurin osa yrittäjien kyselyyn vastanneista kertoi toivovansa torille eläväistä torimeininkiä, esiintyjiä ja erilaisia teematapahtumia. Erityisesti toivottiin joulutoria, vappukarkeloita, kesäisiä toripäiviä ja syysmarkkinoita.

Moni haluaisi, että torilta voisi kipaista ostamaan vihanneksia, leipää, kalaa ja muita tuotteita. Myös monipuolisia lastentapahtumia haluttaisiin torilla järjestettävän. Kesäajaksi torille toivottiin jäätelökioskia ja kahvilaa ja kauniit istutukset kruunaisivat torin.

Esiin nousivat myös yhteislaulutapahtumat, lavatanssimeininki, kädentaitomessut sekä vaikkapa koiranäyttelyt. Monenlaisten ruokien ympärille toivottiin tapahtumia, ja Reko-ruokaryhmän toiminnan paikaksi esitettiin toria. Tapahtumia saisi haukiputaalaisten mielestä olla kyselyn mukaan viinin ja oluen ympärilläkin. Toivottiinpa myös paljuiltamia.

Toripaikkojen hinnoittelu puhututtaa

Yrittäjien some-kyselyssä keskustelua herätti toripaikkojen hinnoittelu. Pohdittiin sitä, ovatko paikkojen hinnat riittävän edullisia, että kauppiaat voivat tulla torille tuotteitaan myymään. Samalla toivottiin kirppistapahtumia, jonne kuka vain voi varata pöytäpaikan.

Kaupungin myyntitoimintakorvaus eli toripaikkamaksu Haukiputaan alueella on verollisena 24,80 euroa päivässä. Toripaikan kuukausimaksu on noin 230 euroa. Sähköpaikasta on erillinen kuukausimaksu, ja sen verollinen hinta on Haukiputaalla 136,40 euroa. Normaalin torisäpinän lisäksi torilla voisi haukiputaalaisten mielestä esitellä erilaisten yritysten toimintaa. Toivottiin, että peltisepät, autokorjaamot, timpurit ja muut huoltoukot ja -akat kertoisivat yrityksestään ja osaamisestaan torilla. Monen toiveen voisi tiivistää kyselyssä todettuun lauseeseen “Kaikki käy, kunhan ei tyhjäksi jää!”.

Erityisesti toivottiin joulutoria, vappukarkeloita, kesäisiä toripäiviä ja syysmarkkinoita.

Torin uudistamissuunnitelmia

Kaupungin talousarvioon torin uudistamiseen varattu 600 000 euron määräraha ylittyi jonkin verran. Torialueen hankkeen pääurakoitsija on Vasarahai Oy. Torin Rannantien puoleiselle sivustalle valmistui esiintymislava/koroke, jonka taakse tulee jakokaappi, josta saa sähkön. Sähköistystä on toivottu tapahtumien järjestämistä silmälläpitäen. Lisäksi torialueen jokaisessa valaisinpylväässä on erillinen pistorasia, josta saa sähköä. Torialueen sivustoille tulee kaikkiaan kuusi penkkiä. Esiintymislavan taakse Rannantien varteen istutetaan kaksi puuta ja torialueen vierustalle pensaita.

Parkkipaikat torialueella sijoittuvat pohjoispuolelle kirkon seudun suunnalle. Parkkialue on jo valmis ja käytössä. Huomioitavaa on, että Kirkkotieltä torin kulmilta Keskuskujaa ei voi enää ajaa autolla Herralankujalle, sillä yhteys on muuttunut kevyen liikenteen väyläksi. Myös seurakuntakeskuksen kohdalta ja museolta yhteys Herralankujalle ja Rannantielle on sallittu ainoastaan kevyelle liikenteelle. Kirkkotien alueen laaja katu- ja vesihuoltotyö on valmistunut kesällä, joten Haukiputaan keskuksen ilme paranee ja uudistuu merkittävästi.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia