Haukiputaan alueella yritysten määrä kasvussa ja hyväkuntoisille asunnoille on kova kysyntä

Yritysten määrä Haukiputaalla on ollut nousujohteista jo useamman vuoden ja etenkin koronan jälkeisenä aikana kasvu on ollut huomattavaa.

Haukipudas kiinnostaa asuinpaikkana ja yrityksen toimipaikkana.

Vuodesta 2015 perustettujen yritysten määrä on kasvanut melkein neljällä sadalla ja samaan aikaan konkurssien määrä alueella on vähentynyt yli kahdella kymmenellä, selviää Tilastokeskuksen Yritys- ja toimipaikkarekisteristä.

Haukiputaan Yrittäjien puheenjohtaja Seppo Pekkala kertoo, että yritysten määrän lisääntyessä kuitenkin yrittäjäjärjestön jäsenmäärä on hieman laskenut parin viime vuoden aikana. Pekkala lisää, että yritysten lopettaessa on täysin ymmärrettävää, että silloin jäsenyyskin loppuu, mutta uusien jäsenten mukaan saaminen on takunnut.

Nyt paikallisjärjestön tavoitteena on tulla tutuksi kaikille ja hyväksi verkostoitumispaikaksi, joka hyödyttäisi kaikkia jäseniä.

– Haluamme, että jäsenemme saavat jäsenyydestään toivomansa ja ansaitsemansa hyödyn irti. Jäsenenä voi vaikuttaa siihen, mitä teemme ja miten näymme ja kuulumme. Tavoitteena on tulla tutuksi, helpommin lähestyttävämmäksi sekä olla kiinnostava järjestö, Pekkala sanoo.

Yritysten määrän kasvua miettiessään Pekkala arvelee sen johtuvan osaksi myös koronan vuoksi yrittäjien niin sanotusti paluumuutosta. Samaa arvelee Business Oulun Urpo Tuomela, joka arvelee kasvupiikkiin vaikuttavan kaupungin sisäinen muuttoliike.

– Koronan aikana useampi yrittäjä irtisanoi toimitilat kaupungista tai sen läheisyydestä ja siirsi yrityksensä toimitilan, vastaanoton tai toimiston kotiin, joka vaikuttaa yritysten määrään alueella, Pekkala kertoo.

Haluamme, että jäsenemme saavat jäsenyydestään toivomansa ja ansaitsemansa hyödyn irti. Jäsenenä voi vaikuttaa siihen, mitä teemme ja miten näymme ja kuulumme. Tavoitteena on tulla tutuksi, helpommin lähestyttävämmäksi sekä olla kiinnostava järjestö.
– Seppo Pekkala

Haukiputaan Yrittäjille suunnitteilla olevat yhteiset kaiken kattavat verkkosivut on tarkoitus toimia yhteisenä paikkana yrittäjille jakaa tietoa. Kun Pekkala otti puheenjohtajuuden vastaan, hän huomasi aika pian, että viestintä ei toiminut ja kanavia oli liikaa.

– Nyt meille on tulossa yhden sivun alle kaikki. Kaikki mitä tapahtuu, milloin ja missä. Halumme kehittää toimintaa ja olla myös kiinnostavia ei-jäsenien näkökulmasta. Järjestetyt aamupalatilaisuudet ovat vetäneet kivasti porukkaa ja sitä kautta on myös saatu uusia jäseniä, Pekkala kertoo.

Järjestö tarjoaa uusillekin jäsenille laajat palvelut, joista puheenjohtaja nostaa esiin etenkin lakipalvelut, yrittäjäkummit sekä verkostot. Tällä hetkellä jäsenmäärä on vakiintunut 200 jäsenen tienoille ja sitä on tarkoitus kasvattaa huippuvuosien määrää kohti. Pekkala pitää tärkeänä, että järjestö houkuttelee rohkeasti nuoria yrittäjiä toimintaan mukaan ja näyttää heille, että järjestön toiminta on tätä päivää.

– Kun verkostoituu, voi samalla alallakin toimivat huomata loistavia yhteistyömahdollisuuksia. Meiltä saa myös vertaistukea ja jos emme johonkin tiedä vastausta, etsimme sen. Minullekin sanottiin, että alahan tekemään TikTok-videoita, mutta sehän on sitä tätä päivää, pitää olla sosiaalisessa mediassakin näkyvillä, Pekkala naurahtaa.

Asuntokauppa käy hyvin

Asuntokauppa käy Haukiputaan alueella JonnaLKV:n Jonna Kurvisen ja Asuntokolmion Hilkka Kivelän mukaan hyvin. Erityisesti alueella kiinnostavat 2000-luvulla rakennetut neljän makuuhuoneen omakotitalot ja rivitalokolmiot ja kysyntää on tällä hetkellä tarjontaa enemmän.

– Kysyntä alueelle on noussut jo pidemmän aikaa ja budjetit ovat myös kasvaneet, Kivelä kertoo.

Etuovi.com -sivuston mukaan Haukipudas on Oulun alueen haetuin omakotitaloalue ja kiinteistövälitysalan Keskusliiton hintaseurapalvelusta selviää, että viime vuonna kauppoja tehtiin alueella todella paljon, ja tänäkin vuonna kauppojen määrä on muista kaupungin alueista eroten kasvanut. Muissa kaupunginosissa kauppojen määrä on laskenut reilut kymmenen prosenttia, mutta Haukiputaan alueelle riittäisi tulijoita, kun myytävää vain olisi.

– Hintaseurantapalvelussa näkyvät vain välittäjien tekemät kaupat, mutta tilasto kertoo kyllä hyvin alueen vetovoimasta. Asuntojen kierto on nykyään nopeampaa kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten ja myyntiajat ovat lyhentyneet, Kurvinen sanoo.

Ostotoimeksiantojen määrä on lisääntynyt ja nyt etsinnässä on oman rauhan lisäksi terverakenteinen ja nykyaikaseksi remontoidut asunnot, joiden tekniikka on myös tätä päivää. Koneellinen ilmanvaihto, oma rauha ja tärkeimpien palveluiden löytyminen lyhyen matkan päässä kaupungista ovat molempien välittäjien mielestä Haukiputaan valttikortteja asuntomarkkinoilla.

Keskimääräinen omakotitalon hinta alueella on tänä vuonna ollut piirun verran alle 200 000 euroa. Kivelä lisää, että etenkin Länsituulen alue on nostanut profiiliaan. Molemmat välittäjät kertovat vaikutusten näkyvän myös Iihin saakka, jonne moni on valmis muuttamaan.

– Monet kokevat, että Haukiputaan alueella on enemmän tilaa hengittää, ja hintataso on kuitenkin edullisempaa kuin lähempänä keskustaa. Etätöiden yleistyminen on myös vaikuttanut siihen, että työmatka ei ole enää tärkein kriteeri asuntoa etsiessä, Kivelä sanoo.

– Haukiputaan alueelta löytyy hyvinvointikeskus, uimahalli, Virpieniemi ja nykyaikaiset koulut, mitkä vaikuttavat paljon mieluista kotia etsiessä, Kurvinen lisää.

Korkojen ja hintojen nousun vaikutus

Asuntolainojen korot, Ukrainan sota ja energiakriisi näkyvät alalla, mutta molemmat välittäjät kertovat vaikutusten olevan hetkittäisiä. Kurvinen kertoo, että maailman tapahtumat vaikutukset eivät ole juurikaan näkyneet tilastoissa, eikä hänen oman yrityksensä toiminnassa.

Sähkön hinnan nousu on vaikuttanut sähkölämmitteisten talojen myyntiin, mutta kokonaiskulujen huomioiminen voi sen pelossa unohtua kokonaan.

– Sanon asiakkaillekin, että olisi hyvä laskea aina asumisen kokonaiskulut, ennen kuin alkaa karsimaan vaihtoehtoja. Sähkölämmitteinen koti omalla tontilla voikin olla edullisempi kuin maalämpöä hyödyntävä asunto vuokratulla tontilla, Kivelä kertoo.

Välittäjien mielestä alueella on tällä hetkellä helpompaa myydä 2000-luvun koti kuin uudiskohteet. He kertovat, että ostajat haluavat nähdä konkretiaa ennen osto- tai varauspäätöstä. Myös kohonneet rakennuskustannukset vaikuttavat myyntihintaan ja myös rakennuttajien kate jää silloin pienemmäksi.

Hilkka Kivelä kertoo, että välittäjän näkökulmasta Haukiputaan alueella olisi helpompi myydä isompia ja avarampia kerrostalokohteita. Molemmat välittäjät ovat myös sitä mieltä, että vanhan kivikoulun tontille olisi hienoa saada arvokkaita ja nykyaikaisia asuntoja.

– Vähän kuin Pateniemen rannassa on tehty. Vaikka uudiskohteiden myynti voi olla haastavaa, kyselyitä niistä tulee paljon ja kiinnostusta kuitenkin löytyy, Jonna Kurvinen tiivistää.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia