Eläinlääkäriasema Herttainen on Vuoden yritys Haukiputaalla
Haukiputaan Yrittäjät on valinnut Vuoden 2023 yritykseksi Eläinlääkäriasema Herttaisen.
Vuonna 2017 perustettu yksityinen eläinlääkäriasema on kasvanut kahden hengen vahvuudesta neljän eläinlääkärin ja kahdeksan klinikkaeläinhoitajan eläinlääkäriasemaksi, joka palvelee lemmikkejä Haukiputaan ja Oulun alueelta. Asiakkaita käy myös Kemi-Tornio -alueelta, Raahen seudulta ja kauempaakin.
Herttaisen perustaja ja toimitusjohtaja on eläinlääkäri Kamila Bernasiewicz, jolla on huikea tarina kerrottavanaan.
Jo pikkutyttönä synnyinmaassaan Puolassa hän tiesi, että haluaa auttaa eläimiä ja tulla isona eläinlääkäriksi. Eläimet olivat rakkaita ja kotona oli aina kissoja ja koria. Hän ryhtyi opiskelemaan ammattiin, teki harjoitteluja Helsingissä ja Oulussa ja muutti pysyvästi Suomeen 2013.
– Käydessäni kesälomalla Oulussa jo pari vuotta aiemmin ihastuin kaupunkiin niin, että päätin: Minä muutan tänne!
– Talvioloja en osannut silloin kuvitella, mutta yllättävän hyvin olen tottunut kylmään ja tykkään lumesta, hiihtämisestä ja avannostakin. Nykyään osaan arvostaa sitä, että meillä on lumiset talvet.
Into oman yrityksen perustamiseen
Valmistuttuaan Kamila Bernasiewicz työskenteli eläinlääkärinä yksityisellä sekä isomman ketjun eläinlääkäriasemalla Oulussa ja Haukiputaalla. Pian oli kuitenkin selvää, ettei hän viihdy ketjussa. Siitä syntyi ajatus ja visio oman eläinlääkäriaseman perustamisesta, jossa voi tehdä omannäköistä työtä ja josta tulisi elämäntyö.
– Mietin silloin ja edelleenkin “minkälaiseen paikkaan haluaisin viedä oman koiran ja miten haluaisin, että sitä hoidetaan”.
Toimintaan sopivat vuokratilat löytyivät keskustasta Kirkkotien varrelta. Syntyi Eläinlääkäriasema Herttainen, joka toimii nimensä mukaisesti saaden asiakkailta paljon kehuja sydämellisestä ja monipuolisista palveluista. Tiloja laajennettiin pari vuotta sitten palvelutarjonnan ja henkilöstön lisäyksen myötä. Uudelle puolelle tulivat hammashuone ja röntgenhuone.
Eläinlääkäripalveluille on paljon tarvetta ja kysyntää ja Haukipudas on osoittautunut mitä parhaimmaksi paikaksi.
– Lemmikkieläimet ovat perheenjäseniä, joiden hyvinvoinnista ja terveydestä halutaan pitää huolta. Nykyisin haetaan hoitoa mieluummin ennakoivasti ja hyvissä ajoin kuin liian myöhään, jolloin hoito voi olla hankalampaa ja tulla kalliimmaksikin.
– Minulla on paljon potilaita, joille olen antanut ensimmäiset penturokotukset ja nyt ne käyvät jo senioritarkastuksissa. On aivan upeaa seurata tätä elämänmittaista matkaa. Tämä on ehdottomasti pienen vastaanoton suurin arvo, että tunnemme potilaamme ja heidän perheensä.
Palkinto koko henkilökunnalle
Kamila Bernasiewicz pitää tärkeänä yrityksessään, että henkilökunnalla on hyvä olla ja työssä viihdytään, mikä välittyy asiakaspalveluun ja koko yrityksen menestykseen. Henkilöstön ammattitaitoon panostetaan koulutuksella.
– Meillä on hyvä tiimihenki ja kaikki ovat sitoutuneita työhönsä, jossa teemme parhaamme. Kun työ on usein hektistä, hyvässä ilmapiirissä työtä jaksaa tehdä paremmin. Raskainta on riittämättömyyden tunne, sitä vastaan joudumme usein taistelemaan.
Bernasiewicz kokee, että Haukiputaan yrittäjäpalkinto on huomionosoitus koko henkilökunnalle, ja kaikki ovat siitä hyvin iloisia!
– Viesti tavoitti meidät kiireisen päivän keskellä, emmekä heti sitä tajunneetkaan. Olemme todella kiitollisia, että työmme on huomattu!
Kysyttyjä palveluita
Herttaisen palveluilla on ollut niin paljon tarvetta, että aukioloaikoja on laajennettu. Arkena avoinna ollaan kello 8-19 ja lauantaina ja sunnuntaina kello 9–16. Viikonloppuisin on monesti yhtä paljon paikallisia kun pitemmän matkan päästä tulevia asiakkaita, sillä hyvin harva yksityinen ketjuihin kuulumaton klinikka on viikonloppuna avoinna.
Mahdollisuuksien mukaan Herttaisesta tehdään myös kotikäyntejä Oulun seudulla. Kotikäytinä hoituu esimerkiksi lääkitysten uusinta, terveystarkastus sekä viimeinen palvelus lemmikille.
Herttaisen eläinasiakkaat ovat pääosin koiria ja kissoja. Jonkin verran hoidetaan myös jyrsijöitä ja kaneja. Eläinlääkäriasemalla on oma laboratorio ja tiloissa tehdään röntgen- ja ultraäänitutkimuksia, vaativiakin hammashoitoja ja leikkauksia. Tänä vuonna on hankittu myös CO2-laserlaite, jolla hoituu näppärästi monenlaiset leikkaukset. Laserilla onnistuu myös pienten ihomuutosten poisto ilman nukutusta.
Perusterveyshoidon ohella eläinlääkäreillä on omia erikoisosaamisalueita neurologian, pehmytosakirurgian, vaativien hammashoitojen kirurgian, sisätautien ja iho- ja korvasairauksien aloilta.
Kamila Bernasiewicz itse on perehtynyt dermatologiaan eli iho- ja korvasairauksiin sekä moniongelmaisten eläinpotilaiden hoitoon. Dermatologiaan häntä innosti ja kannusti edellisessä työpaikassa vieraillut pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Kirsti Schildt, joka on dermatologian diplomaatti.
– Dermatologia oli aika kauan minulle painajainen. Kun opin siitä enemmän, aukeni kuinka mielenkiintoisia ja myös potilaan elämänlaatuun vaikuttavia ihosairaudet ovat. Nykyään yritän parhaani mukaan jakaa kaiken mitä itse osaan meidän nuoremmalle eläinlääkärille Elina Honkaselle. Huikea katsoa, kuinka vieressä kasvaa taitava ja innostunut nuori eläinlääkäri.
Herttaisessa eläinlääkäreinä työskentelevät myös Anu Tulokas ja Sonja Takalo ja klinikkaeläinhoitajina Salla Kellokumpu, Laura Tuoma, Mira Tauriainen, Johanna Palovaara, Emma Kytölä, Laura Jussinpekka, Maria Puhakka ja Hanna Myllykoski.
Tulevaisuude haasteista Kamila Bernasiewicz näkee suurimpana sen, miten yksityinen pienempi eläinlääkäriasema pystyy kilpailemaan isojen kansainvälisten ketjujen rinnalla. Ala kärsii myös vakavasta eläinlääkäripulasta. Klinikkaeläinhoitajia Herttaisessa koulutetaan oppisopimusten kautta, jonka jälkeen työntekijät ovat jäänet vakituisiin työsuhteisiin.
Lemmikin kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeää
Herttaisessa halutaan huolehtia lemmikkien kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, ja siihen konseptiin kuuluvat pentukerho, pentukoulu ja koirahieronta. Tulevaisuudessa on suunnitelmia järjestää mm. fysioterapiaa.
Pentukerho on joka toinen viikko ja yksilölliseen pentukouluun voi varata ajan. Pentukoulussa voidaan opastaa koiran perushuoltoa kuten kynsien leikkausta, korvien hoitoa ja hampaiden harjausta tai ohjata käytöspulmissa.
Kaikilla Herttaisen työntekijöillä on arvatenkin myös omia lemmikkejä, joista kerrotaan eläinlääkäriaseman verkkosivuilla henkilökunnan esittelyjen yhteydessä.
Kamila Bernasiewiczilla oli alkuun keskikokoinen snautseri Minttu, jolle oli hyvä saada samanrotuinen kaveri Muru.
– Ajattelin, että kaksi on hyvä, mutta sitten tuli kolmanneksi suursnautseri Faru eläinlääkärituttuni kautta. Farun omistaja oli kuollut ja koiralle piti löytää pikaisesti uusi koti.
Faru on nyt 10-vuotias. Tullessaan se oli 75-kiloinen eli runsaasti ylipainoinen. Käytöspuoli oli myös alkuun haastava eroahdistuksen vuoksi.
– Aloitin Farun lenkittämisen aluksi lyhyillä lenkeillä. Painonpudotukseen tartuimme sopivalla kevennetyllä ruokavaliolla. Ei se helppoa ollut, sillä Faru olisi mieluummin syönyt juustoa. Silloin opin kuinka hankalaa omistajalle voi olla koiran laihduttaminen, kun toinen melkein rukoilee jääkaapin edessä.
Faru on nyt 50-kiloinen ja voinut siirtyä normaaliin koiran ruokavalioon. Laihduttaminenhan ei voi eikä tarvitse jatkua kenelläkään koko elämänikää.
– Faru oli kyllä aikamoinen projektikoira, mutta siitä on tullut mitä rakkain perheenjäsen, kertoo Kamila Bernasiewicz.
Jaa sivu eteenpäin